Olimpijske igre Sidnej 2000

Uspeh reprezentacije: 6. mesto

Pobednik Šampionata: SAD

SELEKTOR - Željko Obradović

Jarić i Milojević ne putuju u Sidnej

Beograd, 27. avgust – Marko Jarić i Dejan Milojević neće biti u sastavu košarkaške reprezentacije Jugoslavije na turniru „Dijamantska lopta“ u Hong Kongu, kao i na predstojećim Olimpijskim igrama u Sidneju.

Posle druge utakmice sa Švedskom trener košarkaške reprezentacije Jugoslavije Željko obradović objavio je imena 14 kandidata koji putuju u Hong Kong:

Saša Obradović, Dragan Lukovski, Igor Rakočević, Predrag Danilović, Vlado Šćepanović, Nikola Lončar, Dejan Bodiroga, Predrag Stojaković, Milan Gurović, Željko Rebrača, Dejan Tomašević, Dragan Tarlać, Predrag Drobnjak i Nikola Jestratijević.

 

Jugoslavija – Švedska 92:61 (pripremna utakmica)

BEOGRAD, 27. avgust (Tanjug) – U drugoj prijateljskoj međudržavnoj utakmici između muških košarkaških reprezentacija Jugoslavije i Švedske, odigranoj večeras u Beogradu, pobedili su domaći sa 92:61 (59:25).

Juče, u Novom Sadu, „plavi“ su savladali nacionalni tim „tri krune“ sa 87:61.

Jugoslavija: Bodiroga 12, Danilović 9, Obradović 11, Lončar 9, Stojaković 11, Šćepanović 8, Lukovski 8, Rebrača 3, Tarlać 8, Milojević, Tomašević 11, Jestretijević.

Švedska: Tilman 8, H.Larson 9, Bekstrom, Dajić, Mirtil 2, J. Larson 10, Dubo 2, Blom 9, Mušanović 5, Person 2, Peterson 11, Prtić 3.

Pripremajući se za Olimpijske igre u Sidneju, košarkaška reprezentacija Jugoslavije je drugi put ovog vikenda igrala sa nacionalnim timom Švedske i zabeležila novu ubedljivu pobedu. Švedska je samo u prvih nekoliko minuta uspešno parirala „plavima“. Jugosloveni su vrlo brzo već u prvom poluvremenu došli do veoma visokog vođstva i rešili pitanje pobednika.

Trener jugoslovenske reprezentacije Željko Obradović je večerašnji meč iskoristio za uigravanje ekipe a realniji sud o formi i mogućnostima „plavih“ moći će da se da tek nakon susreta sa mnogo kvalitetnijim timovima.

On je po završetku meča izjavio da je zadovoljan igrom koju su pružili njegovi izabranici:

„Švedska nije protivnik iz evropske elite, ali u ovoj fazi priprema je bitno da igrači u duelima sa nešto slabijim ekipama imaju priliku da uvežbaju razne tipove odbrane i napada. Danas smo pokušali da igramo čitav meč agresivno i u tome smo uspeli“, rekao je Obradović.

 

Ivković i Obradović podneli ostavke

Beograd, 21. novembra (Tanjug) – Savezni selektor seniorske košarkaške reprezentacije Jugoslavije Dušan Ivković i njen prvi trener Željko Obradović podneli su danas ostavke na te funkcije.

Na konferenciji za novinare predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije (KSJ) Želimir Cerović naglasio je da je Savez želeo da zadrži dvojicu uspešnih stručnjaka na čelu reprezentacije, ali da su Ivković i Obradović bili kategorični u nameri da napuste „plavi“ tim.

On je istakao da je osnovni razlog za njihovu odluku usvajanje novog kalendara takmičenja Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), kojim je predviđeno da se Evropsko prvenstvo održi u septembru, zbog čega oni ne mogu da usklade rad u reprezentaciji sa klupskim obavezama.

Cerović je najavio da će pitanje novog stručnog štaba reprezentacije biti rešeno za dvadesetak dana.

Ivković je, obrazlažući svoju odluku, rekao da već dugo predvodi nacionalni tim i da je sada vreme da se povuče.

„Mislim da sam opravdao poverenje koje mi je ukazano. Posle Evropskog prvenstva u Atini 1995. godine pripremio sam stručni štab za samostalan rad, ali sam ostao uz ‘plave’ na funkciji selektora. Vreme je da neko drugi preuzme brigu o našim najboljim košarkašima“, izjavio je Ivković.

Obradović je naglasio da osvajanje šestog mesta na Olimpijskim igrama u Sidneju nije bio osnovni motiv za odluku o ostavci i da postoji mogućnost da jednoga dana ponovo bude trener jugoslovenske košarkaške reprezentacije.

„Reprezentacija mora da se podmladi. To je ozbiljan posao i mislim da, zbog obaveza u Panatinaikosu, ne bih mogao da mu se potpuno posvetim. Ipak, ne osećam se kao penzioner. Imam četrdeset godina i još sam mlad trener, pa smatram da ovim potezom nisam zalupio vrata državnoj selekciji“, rekao je Obradović.

 

http://www.arhiva.srbija.gov.rs

Grupa na prvenstvu

Reprezentacija Skor
Kanada4-1
Jugoslavija4-1
Australija3-2
Rusija3-2
Španija1-4
Angola0-5

Utakmice na prvenstvu

Vrsta utakmice Timovi Rezultat
Grupna faza Jugoslavija – Rusija 66 - 60
Grupna faza Australija – Jugoslavija 66 -80
Grupna faza Jugoslavija – Angola 73 - 64
Grupna faza Španija – Jugoslavija 65 - 78
Grupna faza Jugoslavija – Kanada 75 - 83
Četvrtfinale Jugoslavija – Litvanija 63 - 76
Za plasman Jugoslavija – Italija 59 - 69

PRIJATELJI SAJTA

Antenika

Spisak reprezentativaca