Olimpijske igre Atina 2004

Uspeh reprezentacije: 11. mesto

Pobednik Šampionata: Argentina

SELEKTOR - Željko Obradović

Za danas u 13 časova zakazano zvanično objašnjenje katastrofalnog rezultata košarkaša na OI u Atini
Željko pričaj, Babiću odlazi!

Predsednik Košarkaškog saveza SCG Miodrag Babić i selektor plavih Željko Obradović obratiće se novinarima povodom povratka seniorskog tima iz grčke prestonice
Košarkaški Savez Srbije i Crne Gore zakazao je za danas u 13 časova konferenciju za novinare. Povod je povratak muške seniorske reprezentacije sa Olimpijskih igara u Atini, a predstavnicima medija obratiće se predsednik KSSSG Miodrag Babić i selektor Željko Obradović.

Odmah posle poraza od Kine, Željko Obradović je istakao da je to njegov najgori trenutak u karijeri. Mnogi procenjuju, ili očekuju, da će trofejni trener danas objaviti da odlazi sa funkcije prvog stratega nacionalnog tima. Ukoliko se to dogodi, ostaje da se vidi da li će postupak biti isti kao i posle OI u Sidneju, kada je Obradović izašao pred sedmu silu, preuzeo kompletnu odgovornost za plasman (šesto mesto) i stavio tačku na celu priču.

U tom slučaju, ponovo ćemo ostati bez suštinskih odgovora. Nećemo saznati ko se to na pripremama nije dovoljno zalagao, kome je pretio povratkom kući, nećemo ništa čuti o ucenama igrača koji su samo pod određenim uslovima hteli da obuku nacionalni dres… Ako ode bez glasa, ostaviće nasledniku samo mrak. Željko, progovori!

Predsednik Saveza Miodrag Babić najavio je iz Atine detaljnu analizu i otkrivanje razloga neuspeha. Ne bismo da prejudiciramo, ali sva je prilika da će to, po oprobanom receptu, izgledati ovako:

„Naš plasman na Olimpijskim igrama je katastrofalan. U narednim danima ćemo se posvetiti ovom problemu jer, eto, tek smo se vratili iz Atine i nije bilo vremena za detaljnu analizu. Kompletan Upravni odbor, zajedno sa Stručnim savetom, daće sve od sebe da otkrije razloge lošeg plasmana u Atini i u najkraćem mogućem roku obavestiti javnost o rezultatima svog rada. Želimo da se zahvalimo Željku Obradoviću koji je preuzeo reprezentaciju u veoma teškoj situaciji, kada niko drugi nije hteo da se prihvati odgovornosti. Molimo medije da nam pomognu u ovoj teškoj situaciji i da zajedno nađemo izlaz iz nje. Da nije bilo vas, naša košarka nikada ne bi postigla vrhunske rezultate…“

A možda i grešimo. Možda će se Babić ugledati na grčkog ministra koji je podneo ostavku, jer skoro 20 minuta nije bilo prenosa, odnosno signala sa fudbalske utakmice Grčka – Australija. Možda će i Babić, kao prvi čovek naše košarke, preuzeti deo odgovornosti za najgoru sezonu u istoriji našeg najtrofejnijeg sporta. Za godinu kada su kadeti, juniori, mladi i na kraju seniori, svojim rezultatima bacili u vetar sve ono što je godinama sticano. Babiću, odlazi!

 

Odmah po povratku 11. ekipe na olimpijskom turniru u Atini, selektor Željko Obradović poručio
Crvenim, ali ostajem

Ako je rešenje da odem, hajde, to je najlakše. Bolje nego da slušam kritike i crvenim. Najgori rezultat u našoj istoriji je splet okolnosti

Ostajem na čelu reprezentacije, jer želim da verujem da će se naš rad i trud isplatiti sledeće godine na Evropskom prvenstvu u Beogradu – rekao je na jušerašnjoj konferenciji za novinare Željko Obradović, selektor „plavih“ košarkaša. Ovom izjavom prekinuo je sve spekulacije o odlasku sa klupe reprezentacije Srbije i Crne Gore, posle debakla na Olimpijskim igrama u Atini.

– Ako je rešenje da odem, hajde. To je najlakše. Bolje nego da sedim ovde pred vama, slušam kritike i crvenim – nastavio je Obradović, koji se pred sedmom silom pojavio u društvu Dejana Bodiroge, Dejana Tomaševića, Žarka Paspalja i Miodraga Babića, predsednika Saveza.

 

Olimpijski turnir očima Željka Obradovića

ARGENTINA – loše smo počeli utakmicu, ali smo uspeli da stignemo do dobre igre. Posle meča sam rekao igračima da samo tako nastave.
ITALIJA – igrali smo veoma dobro tokom utakmice, ali u završnici smo pali. Srećom, dobili smo, mada je moglo da bude i drugačije. Ne zaboravite da su sudije propustile da sviraju očigledan nameran prekršaj Galande nad Tomaševićem.
NOVI ZELAND – Igrali smo izuzetno rano, ali smo se dobro pripremili. Dobro smo odigrali taj meč, ali smo katastrofalnom završnicom i skandaloznom sudijskom odlukom izgubili. Posle se na snimku lepo videlo da je drugi sudija pokazao faul na Vujaniću. Pričao sam kasnije sa portorikanskim sudijom i rekao mi je da smo u pravu. Šta mi sad imamo od toga?
ŠPANIJA – Izuzetan protivnik. To je jedini duel u kojem nismo imali priliku da pobedimo.
KINA – Imali smo 63:57 i izgubili smo posle serije 10-0. Zaista nemam šta da kažem o našoj završnici. Problem nije bio Jao Ming, već naš napad koji nije funkcionisao na toj utakmici.

 

Nemamo milion igrača

– Ljudi, postoji limit. Jedna lopta odlučuje, to je košarka. Ne kažem da je ovo naš limit i verovatno bi bez dana priprema ova reprezentacija bila sedma u Atini. Svi rade, svi treniraju. Nemamo milion igrača. Slušam Lerija Brauna kako plače jer nema tim. Ni jedna Amerika nema produkciju igrača, a kamoli tako mala zemlja kao mi.

– U poslednjih deset godina osvojili smo tri evropske krune, dve svetske i srebro na Olimpijskim igrama. Da li biste vi potpisali da ovo sve osvojimo i u sledećih deset godina, uz jedan ili dva debakla? Ja bih odmah potpisao. Ma, potpisao bih za pola od toga svega.

 

Šarlatani, dosta više

– Verujem da je najgori rezultat u našoj istoriji splet okolnosti. Iz utakmice u utakmicu smo igrali sve bolje, ali završnica je bila veoma loša. Žao mi je što se makar delić atmosfere van terena nije preneo i na parket. Mislim da je jedina greška bila što posle lošeg poteza nismo nastavljali da se borimo, već smo svaki put stali.

– Ponekad i nije loše kada dođeš u ovakvu situaciju. Vidiš ko ti je prijatelj, a ko ti želi dobro. Nikada se nisam spuštao na tuđ nivo, ali sada je stvarno dosta. Neki ljudi iz košarkaške struke su jedva dočekali ovaj neuspeh kako bi nas kritikovali. Meni trener koji je vodio 14. ekipu u Grčkoj, poslednjeplasiranu u Španiji, koji ima jedno finale u karijeri, priča kako je moja košarka staromodna!? Pa, to je premašilo svaku meru! Zato poručujem šarlatanima: dosta više!

 

Babić: Ništa preko kolena

Apsolutno smo svesni odgovornosti za debakl koji i dalje preživljavamo – obratio se novinarima predsednik Košarkaškog Saveza SCG Miodrag Babić. – Analizom smo zaključili da je Savez uspeo da omogući rerpezentaciji najbolje moguće uslove. Svima je jasno da niko nije imao veću želju od samih aktera da ispuni očekivanja svih nas. Neki bi hteli da prekrate stvar tražeći ostavke. Mi ne bežimo od toga. Ali, nećemo ništa raditi preko kolena. Za 12. i 13. septembar je zakazan sastanak Upravnog odbora i Stručnog saveta, kada će detaljno biti analiziran neuspeh u Atini. Nismo spremni, niti želimo da na neargumentovane kritike, koje idu i do uvreda reagujemo na isti način. Činjenica je da ogroman napor nije nagrađen uspehom – zaključio je Babić.

 

Bodiroga: Imamo pravo na ovaj neuspeh

– Mislim da je jedini problem bio u koncentraciji – rekao je kapiten plavih Dejan Bodiroga. – Kada nam je bila potrebna maksimalna koncentracija, mi smo je gubili i pravili greške, umesto da privedemo meč kraju. Ovo je samo jedan neuspeh posle niza uspeha. Ne znam ko može da se pohvali kontinuitetom uspeha koji mi imamo. Dešavaju se i porazi i pobede, i mislim da smo imali pravo na jedan neuspeh.

 

http://arhiva.glas-javnosti.rs

Grupa na prvenstvu

Reprezentacija Skor
Španija5-0
Italija3-2
Argentina3-2
Kina2-3
Novi Zeland1-4
Srbija i Crna Gora1-4

Utakmice na prvenstvu

Vrsta utakmice Timovi Rezultat
Grupna faza Argentina – Srbija i Crna Gora 83 - 82
Grupna faza Srbija i Crna Gora – Italija 74 - 72
Grupna faza Srbija i Crna Gora – Novi Zeland 87 - 90
Grupna faza Španija – Srbija i Crna Gora 76 - 68
Grupna faza Srbija i Crna Gora – Kina 66 - 67
Za plasman Srbija i Crna Gora – Angola 85 - 62

PRIJATELJI SAJTA

Antenika

Spisak reprezentativaca