Datum odigravanja utakmice: 16.09.2003.

Grupna faza

Srbija i Crna Gora – Španija 70 - 89

Evropsko prvenstvo Srbija i Crna Gora 2005

Vidi profil igrača

Igor Rakočević

Najbolji strelac:

20 poena

Vidi profil igrača

Dejan Bodiroga

Najbolji skakač:

7 skokova

Vidi profil igrača

Igor Rakočević

Najbolji asistent:

3 asistencija

Selektor Obradović razočaran publikom u meču protiv Španije
Duša boli od zvižduka

Osećam se loše, poniženo, posramljeno i zbog igre i zbog ponašanja publike na kraju meča. Sramota me je kada me neki španski ili izraelski novinar pita kako to da publika na domaćem terenu zviždi državnoj reprezentaciji, kaže Obradović
Novi Sad – Posle (ne) prespavane noći zbog katastrofalnog poraza od Španaca (89:70) na premijeri Evropskog prvenstva, niko u reprezentaciji Srbije i Crne Gore nije mogao da objasni razloge zbog kojih su pružili onako lošu igru kakvu verovatno ova ekipa nikada ranije nije pružila, a nadamo se i da neće. Svi redom, na čelu sa selektorom Željkom Obradovićem, ističu da su igrali nedopustivo slabo, da je u odbrani promaja „duvala“ na sve strane, u napadu nije bilo osmišljene akcije, a broj izgubljenih lopti svedoči da koncentracije na igru gotovo da nije ni bilo.

– Posle utakmice pokušao sam igračima da objasnim da razlog našeg poraza leži u našoj slaboj igri, a ne u tome što su Španci igrali nešto posebno dobro. Želim da igrači shvate da sve, ali apsolutno sve, zavisi isključivo od njih samih. Zaista verujem da dalji tok prvenstva zavisi samo od nas – rekao je Željko Obradović, dodajući da se sa onako slabom igrom ne može pobediti ni mnogo lošija ekipa od Španije.

Trojka sa penala?!

Obraćajući se novinarima u holu hotela „Park“, Željko Obradović je kratko prokomentarisao i suđenje na utakmici sa Španijom:
– U nekoliko navrata Španci su vršili pritisak na sudije i zbog nečega protestovali, a nakon odgledanog snimka videlo se da su u tim trenucima upravo španski igrači pravili prekršaje u napadu. Desilo se i to da je pri rezultatu 23:18 španski igrač šutirao sa penala, a sudija je podigao tri prsta i upisana su tri poena. Niko sa naše klupe nije reagovao i to nije primetio, što govori da ni na klupi nije bilo koncentracije. Svi moramo tokom celog meča biti maksimalno koncentrisani – izjavio je selektor plavih.

 

Plavi žele da u nastavku takmičenja što pre zaborave Špance
Jedan poraz ne menja sve

Možda je i dobro što smo izgubili od Španije, ali ako ovo shvatimo kao opomenu i okrenemo novi list, izjavio je Rakočević, jedini košarkaš SCG koji je zastao da razgovara sa novinarima
Loše je počelo. Prva utakmica, prvi poraz i to kakav. Španci su plavima očitali lekciju iz timske igre, a „so na ranu“ dolila je pozorišna publika u Novom Sadu, koja je, umesto da podržava, zviždala košarkašima SCG.

Od naših „junaka“, raspoložen za priču bio je jedino, kako piše španska Marka – „Džordan srpske reprezentacije“ – Igor Rakočević:

– Postoje dva razloga što smo izgubili. Prvo, mnogo lopti smo olako prodali, a u momentima kada smo hvatali priključak, obavezno bi gubili loptu ili primali trojke. Drugi razlog je što smo podlegli pritisku. Možda je i dobro što smo večeras izgubili, ako ovo shvatimo kao opomenu i okrenemo novi list – izjavio je Rakočević, jedini koji se nije u potpunosti obrukao protiv „crvene furije“.

Sličnog mišljenja je i Obradović, koji smatra da nisu ispoštovani dogovori iz svlačionice, ali da poraz treba što pre zaboraviti:
– Bilo bi dobro da sinoćnji poraz zaboravimo još ovog jutra. Pred nama su dve ključne utakmice – protiv Izraela i Letonije. Moramo se posvetiti tim mečevima i u njima potražiti šansu za rehabilitaciju – bio je jasan Obradović.

Španski mediji su s pravom veličali svoju ekipu posle ubedljive i visoke pobede nad reprezentacijom SCG. Dopisnik lista AS iz Novog Sada smatra da je „crvena furija“ posle ove utakmice pokazala da nema razloga da se plaši bilo koga. Ističući da je domaća publika zviždala plavima, a podržavala Špance, novinar opisuje igru naših košarkaša kao „asocijalnu“, prepunu solo akcija. Jedan od boljih igrača u timu Španaca, Kalderon bio je zadovoljan pobedom:
– Znali smo da protivnik ima igrače velike vrednosti, ali smo isto tako znali i kako da im se suprotstavimo. Odigrali smo koncentrisano i smireno, a u trenucima kada nam nije išlo borbenošću smo nadoknadili propuste. Ovo je važna pobeda, ali još uvek ništa nije rečeno – rekao je Kalderon.

Možda upravo činjenica da su plavi shvatili gde su grešili može biti razlog za novi optimizam, jer još ništa nije izgubljeno i poraz od „crvene furije“ bi vrlo brzo mogao otići u zaborav. Naravno, samo ukoliko Bodiroga, Rebrača, Jarić, Rakočević i ostali pokažu ono što stvarno mogu, a mogu i vrede dosta – možda i najviše na svetu.

Međutim, ono što je ostavilo duboke ožiljke na dušama svih u taboru plavog tima jesu zvižduci koji su pred kraj meča sa tribina novosadskog Spensa upućeni na njihov račun.

– Osećam se loše, poniženo, posramljeno i zbog igre i zbog ponašanja publike na kraju meča. Sramota me je kada me neki španski ili izraelski novinar pita kako to da publika na domaćem terenu zviždi državnoj reprezentaciji. Šta mogu da im odgovorim… Za koju zemlju mi igramo, tokom cele utakmice nije se čulo skandiranje ni „Srbija“, ni „Crna Gora“, ni „plavi“, ni „beli“. Možda bi u narednim mečevima trebalo da skandiraju „Izrael, Izrael“, ili „Letonija, Letonija“… Možda bi tada bilo bolje. Lepše bi se osećali da igramo u Zanzibaru – ne skrivajući ogorčenje Obradović je prokomentarisao sramotna dešavanja iz finiša meča.

Slično selektoru, salve zvižduka juče je prokomentarisao i Vladimir Radmanović:
– Sramota. Takvi smo mi Srbi. Lako je aplaudirati kada se pobeđuje, ali treba nekoga podržati i kada gubi. Šta je tu je, mi imamo svoj cilj i nameravamo da ga ostvarimo, voleli bismo da publika bude uz nas. Ako kojim slučajem budemo imali podršku navijača, sami ćemo se boriti za ono što smo planirali – zaključio je Radmanović.

 

http://arhiva.glas-javnosti.rs