Datum odigravanja utakmice: 17.09.2017.

Finale

Slovenija – Srbija 93 - 85

Evropsko prvenstvo Turska 2017

Vidi profil igrača

Vladimir Lučić

Najbolji skakač:

9 skokova

Vidi profil igrača

Bogdan Bogdanović

Najbolji asistent:

5 asistencija

Dragić doneo Sloveniji zlato!

U finalu Evropskog prvenstva Slovenija je savladala Srbiju sa 93:85.

Petorka Srbije na startu bila je Jović, Bogdanović, Lučić, Mačvan i Kuzmić.
Nijedan tim nije se u prvoj deonici odmicao na ozbiljniju razliku, a pripala je Srbiji, 22:20.
Drugu je Slovenija otvorila serijom 5-0, pošto su sudije (koje ni u prvih 10 minuta nisu bile na zavidnom nivou) dosudile prekršaj nad Rendolfom za tri poena, pa je pogodio i Dragić, što je nateralo našeg selektora Aleksandra Đorđevića da zatraži tajm-aut.

Na poluvremenu Slovenci su imali prednost 54:45.

Dragić je nastavio tamo gde je stao, pošto je pogodio trojku u prvom napadu njegove reprezentacije, za u tom trenutku maksimalnih 12 za Sloveniju. Bio je to njegov 29. poen!
Bacanjima Mačvana približili smo se na samo šest poena minusa, u narednom napadu Slovenije usledila je odlična odbrana naših i koš Dimeca posle sirene. Sudije su se opet premišljale, jedan je čak priznao koš. Bogdanović je pogodio za -4, čime smo se totalno vratili u igru. Maksimalno smo koristili neigranje Dragića i Dončića, koji je doživeo povredu zgloba.

Slobodnim bacanjima Dragića i njegovim 35. poenom okončana je treća deonica, uz prednost Slovenije od 71:67.

Dve greške Gudurića, pa nesportska greška, otvorili su poslednju četvrtinu. Maksimalno je naš protivnik iskoristio ukazanu šansu, pogođena dva bacanja i koš Dragića doneli su Sloveniji osam poena prednosti. Mačvan je pogodio važnu trojku, a Blažič još jednom pogodio za dva.

Dragić je napravio čist faul nad Micićem na 77:74, kom je dosuđena tehnička zbog „flopinga“. 

Mačvan je pogodio ispod koša, za prvo vođstvo Srbije, 79:78, ali usledila je trojka Prepeliča, pa odgovor Mačvana, za dva.

Zatim, Rendolf je pogodio dva bacanja, a Kuzmić promašio oba, da bi Prepelič pogodio za novo vođstvo Slovenije. Ponovo je tražio loptu Rendolf i pogodio uz faul Bogdanovića. Amerikanac je promašio dodatno bacanje, a Bogdanović izblokiran u narednom napadu.

Posle faula na šutu za tri, dva od tri bacanja Prepelič pogađa, za +6 za Sloveniju, 88:82. Bogdanović je promašio za tri, naši su morali da se brane, napravili su faul i poslali Nikolića na liniju za slobodna bacanja. Tu je bio definitivan kraj.

Srebro sija, ali…