Datum odigravanja utakmice: 02.09.2002.

Grupna faza

Portoriko – Jugoslavija 85 - 83

Svetsko prvenstvo Indijanopolis 2002

Vidi profil igrača

Dejan Bodiroga

Najbolji skakač:

10 skokova

Vidi profil igrača

Marko Jarić

Najbolji asistent:

3 asistencija

Jugoslavija – Portoriko 83:85

Indijanapolis, SAD, 2. septembra (Tanjug) – U prvom kolu drugog dela takmičenja na 14. Svetskom prvenstvu za košarkaše u Indijanapolisu jutros je nacionalni tim Portorika pobedio reprezentaciju Jugoslavije sa 85:83 (27:21, 15:22, 18:26, 25:14).

Utakmica je odigrana u dvorani „Konseko Fildhaus“, pred oko 2.000 gledalaca, a sudili su Italijan (Kazaro) i Homsi (Kanada).

Sledeću utakmicu na šampionatu sveta „plavi“ igraju protiv Brazila u 20,30 časova po jugoslovenskom vremenu.

Košarkaši Jugoslavije u pauzi šampinata nisu uspeli da isprave greške ispoljene u prvom delu takmičenja, što ih je koštalo novog poraza.

Košem najstarijeg igrača na šampionatu Ortisa, sa linije slobodnih bacanja, 2,1 sekunde pre kraja meča, Portoriko je obezbedio značajnu pobedu u borbi za plasman u četvrtfinale prvenstva.

Posle drugog neuspeha na prvenstvu jugoslovenska reprezentacija se nalazi u teškoj situaciji, pošto je još jedan poraz može eliminisati iz borbe za plasman među osam najboljih ekipa na svetu.

Iako su „plavi“ u meč ušli kao favoriti, Portoriko je utakmicu odigrao bez imalo respekta prema aktuelanom svetskom i evropskom šampionu.

Naši košarkaši su susret ponovo počeli dekoncentrisano i sa namerom da pitanje pobednika odluče već u prvih pet minuta utakmice. U prvom poluvremenu jugoslovenski tim je pokazao da je ranjiv u gotovo svim elementima igre. Akcije u napadu bile su, gotovo bez ikakvog plana i ideje, a igrači su uglavnom solirali u želji da što pre poentiraju.

Posebno slaba bila je saradnja bekova i centara. Lopte su retko, i uglavnom, kasno stizale do igrača pod košem, a još ređe su bile situacije kada su centri izlazili na ivicu reketa da naprave blok našim bekovima.

Uopšte, osnovni utisak, za igru Jugoslavije u poslednja tri susreta, je da košarkaši ne sarađuju dovoljno. Portorikanici su tu činjenicu maksimalno iskoristili i tokom čitavog meča dominirali u našem reketu.

Portoriko je ilustracije radi, čak 48 poena postigao iz reketa, dok je 19 koševa ubacio iz kontranapada. Jugoslavija za 40 minuta igre nije izvela ni jednu uspešnu „kontru“, a samo 26 poena je dala iz reketa, što najbolje svedoči o lošoj međusobnoj saradnji.

Posebne muke „plavi“ su imali sa centrom Portorika Danijelom Santijagom, čija je odlična igra isprovocirala selektora Pešića da izjavi da je čak i Vlade Dvac bio inferioran u duelima sa njim.

Ipak, i pored lošeg početka i veoma blede igre jugoslovenski košarkaši su krajem prvog poluvremena uspeli da anuliraju prednost Portorika, koja je u jednom momentu iznosila i 11 poena.

Početak treće četvrtine nagoveštavao je siguran trijumf „plavih“. Nakon što su stekli prednost od 12 koševa, „plavi“ su smirili igru i držali protivnika na distanci od sedam do deset koševa.

Međutim, poslednjih pet minuta jugoslovenski ekipa je odigrala početnički. Sa nekoliko ishitrenih poteza igrača „plavog“ tima Portoriko se vratio u meč i počeo borbu za pobedu. Umesto da „stanu na loptu“ Jugosloveni su ušli u trku za brzim košem i sebe, sada, doveli u situaciju da naredne dve utakmice moraju dobiti po svaku cenu, ukoliko žele među osam najboljih reprezentacija na svetu.

Rekli su …

„U trenucima kada smo vodili i sa deset poena razlike, dozvolili smo protivniku da koševe postiže iz kontranapada. Tačno je da smo, kao i prethodne mečeve, loše počeli, ali smo kasnije stekli ubedljivu prednost… Mi ni večeras nismo igrali loše. Međutim, naša javnost očekuje da mi igramo svemirsku košarku, ne vodeći računa o snazi naših protivnika. U ovom trenutku mi nismo dominantna ekipa i ne treba se zavaravati da mi možemo baš sve … Navijači moraju da shvate da na ovo prvenstvo nismo došli potpuno spremni, ali i da su ostale ekipe izuzetno jake. Mi imamo dosta problema u igri, pogotovo u odbrani i u skoku i moraćemo to da rešimo, pošto više nemamo pravo na grešku … Portoriko ima odličan tim, a večeras je briljirao Santijago. On je bio toliko dominantan u reketu i niko od naših košarkaša nije mogao da mu se suprotstavi. Čak je i Divac u duelima sa njim delovao inferiorno“ (Svetislav Pešić, selektor jugoslovenske reprezentacije).

http://www.arhiva.srbija.gov.rs