Datum odigravanja utakmice: 03.09.2000.

Grupna faza

Jugoslavija – Brazil 90 -69

Svetsko prvenstvo Indijanopolis 2002

Vidi profil igrača

Vlade Divac

Najbolji skakač:

8 skokova

Vidi profil igrača

Vlade Divac

Najbolji asistent:

5 asistencija

Jugoslavija – Brazil 90:69

Indijanapolis, SAD, 3. septembar – U drugom kolu druge faze takmičenja na 14. svetskom prvenstvu za košarkaše večeras je u Indijanapolisu reprezenacija Jugoslavije savladala nacionalni tim Brazila sa 90:69 (26:14, 20:14, 28:25, 26:16).

Utakmica je odigrana u RKC-domu pred oko 2.000 gledalaca, a sudili su Picilkas (Grčka) i Raš (SAD).

Najbolji jugoslovenski košarkaši ostvarili su i treću pobedu na Prvenstvu i sada im predstoji susret poslednjeg kola druge faze takmičenja sa Turskom, koji će direktno odlučivati o plasmanu „plavih“ u četvrtfinale.

Za razliku od prethodnih mečeva, naši košarkaši su zaigrali angažovano od starta. Petorka Vujanić, Stojaković, Gurović, Koturović i Divac na vreme je obezbedila respektabilnu razliku u poenima koja je i odredila dalji tok utakmice. Monogobrojne izmene, koje su usledile, nisu poremetile ritam igre „plavih“, tako da je u ranoj fazi meča bilo izvesno da će Jugoslavija trijumfovati.

Brazilci su bili pomalo iznenađeni agresivnom odbranom protivnika, nisu uspeli da nametnu svoj stil igre, pa su sasvim zasluženo pretrpeli prvi poraz na Prvenstvu.

Rekli su ….

„Konačno smo počeli kako treba. Kada se igra dobro i agresivno u odbrani, onda funkcionišu i svi ostali elementi igre. Mi smo danas imali i dobar skok, a izveli smo puno kontranapada, što nije bio slučaj u meču sa Portorikom“ (Svetislav Pešić, selektor jugoslovenske reprezentacije).

„Mislim da smo danas igrali po pobedničkom receptu. Puno smo skakali, imali smo dosta kontranapada i svi su bili požrtvovani. Nadam se da ćemo i ubuduće igrati na tom nivou i onda, uveren sam da neće biti nikavih problema“ (Predrag Stojaković, jugoslovenski reprezentativac).

„Teško je kada non stop gubiš od protivnika koji kažnjava svaku grešku u igri. Mi smo loše počeli meč i zaista nije bilo šansi da preokrenemo rezultat“ (Helio Rubens Garsija, brazilski selektor).

 

http://www.arhiva.srbija.gov.rs