Svetsko prvenstvo Japan 2006

Uspeh reprezentacije: 15. mesto

Pobednik Šampionata: Španija

SELEKTOR - Dragan Šakota

Eliminaciju košarkaške reprezentacije SCG u osmini finala SP svako vidi na svoj način

Šakota u klin, Knežević u ploču

Nije nas obavezivao plasman na SP. Želeli smo senzaciju protiv Španije, ali se nije dogodila, smatra selektor „plavih“ Dragan Šakota
Ovo je neuspeh. Rezultatski, očekivali smo više. Videlo se ko može da igra u reprezentaciji, poručio prvi čovek Saveza Goran Knežević
Ako su pripreme poslednje košarkaške reprezentacije SCG pred SP počele sukobom pojedinih „odmetnutih“ reprezentativaca (pre svih Nenada Krstića) i čelnika Saveza, naša delegacija napustila je Japan bez svetske krune, takođe sa pomešanim osećanjima.

Preciznije, sa blagim sukobom mišljenja. Mada je selektor Dragan Šakota u suštini zadovoljan učinkom „plavih“ (osim u prvoj i donekle poslednjoj utakmici), predsednik Košarkaškog saveza nepostojeće države SCG Goran Knežević je učešće nacionalnog tima ocenio nezadovoljavajućim.

– Ovo je neuspeh. Rezultatski očekivali smo mnogo više. Videlo se ko može da igra u reprezentaciji, a sledeće godine ćemo sa mnogo jačim timom na Evropskom prvenstvu u Španiji juriti jednu od dve olimpijske vize za Peking – objasnio je Knežević.

Predsednik iz kurtoazije „nije želeo da se meša u struku“, mada se nesvesno bavio i Šakotinim sektorom, kada je jasno poručio da je ispadanje u osmini finala neuspeh.
– Nije za mene pitanje s kojim igračima treba dopuniti selekciju. Siguran sam, ipak, da je nekoliko momaka zaslužilo novu šansu. Sa Tepićem i zlatnom generacijom juniora, ali i sa iskusnim asovima Stojakovićem, Krstićem i Vujanićem, nadam se najboljem – zaključio je Goran Knežević.

Selektor Dragan Šakota ponovio je posle ispadanja ono što je nebrojeno puta konstatovao i pred put u Japan:
– Nije nas obavezivao plasman na SP. Želeli smo senzaciju protiv Španije, ali se nije dogodila. Generalno, da smo bili manje uplašeni protiv Nigerije, mogli smo bolje da prođemo.

– Međutim, video sam dosta igrača koji mogu da nastave sa igrama u reprezentaciji. Pre svih mislim na Darka Miličića, koji je potpuno opravdao poverenje. Zatim, na Jorovića i na Aškrabića. Sa nekoliko igrača Miličićeve klase bićemo jači sledeće godine – konstatovao je Šakota.

U svakom slučaju igrači su zavredeli poštovanje jer su se srčano ophodili prema obavezama. Opet, treba pomenuti i neke greške selektora. Na primer, kasno uzimanje „tajm-auta“ u nekim situacijama. Da je Šakota, recimo, ranije prekinuo nalet Nigerije u startu meča, možda bismo danas pričali o pobedi nad Nemačkom. Iskustvo za naredne izazove…

 

POVRATAK PREKO LONDONA I MILANA

„Plava“ ekspedicija imala je rezervisan čarter let za povratak u domovinu za 4. septembar, ali je zbog rane eliminacije rukovodstvo uz mnogo peripetija uspelo da organizuje let (nedelja, 3,50) preko Londona i Milana. Šakota i igrači trebalo je da slete na aerodrom „Nikola Tesla“ sinoć, nešto pre ponoći.

 

ŽIVCI „POJELI“ MILIČIĆA

Darko Miličić je nesumnjivo bio prva violina „plavog orkestra“. Centar Orlanda je zaslužio pohvale selektora Šakote, uglavnog škrtog na pojedinačnim pohvalama.
– Pojeo sam se na prvenstvu, izgubio sam živce zbog sudija i ostalih stvari. Ovo se sigurno ne može nazvati uspehom, ali cilj je bio podmlađivanje reprezentacije. Imali smo sjajnu atmosferu i niko nema prava da nam zameri na nezalaganju. Sa Krstićem, Pavlovićem i Radmanovićem, ako Bog da, u Španiji možemo do medalje. Ko zna, možda i sa Stojakovićem. Rekao je da će igrati, pa nije. Sada je opet najavio da hoće, videćemo… – izjavio je Miličić.

 

 

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva

Grupa na prvenstvu

Reprezentacija Skor
Argentina5-0
Francuska3-2
Nigerija2-3
Srbija i Crna Gora2-3
Liban2-3
Venecuela1-4

Utakmice na prvenstvu

Vrsta utakmice Timovi Rezultat
Grupna faza Srbija i Crna Gora – Nigerija 75 - 82
Grupna faza Francuska – Srbija i Crna Gora 65 - 61
Grupna faza Srbija i Crna Gora – Liban 104-57
Grupna faza Venecuela – Srbija i Crna Gora 65 - 90
Grupna faza Srbija i Crna Gora – Argentina 79 - 83
Osminafinala Španija – Srbija i Crna Gora 87 - 75

PRIJATELJI SAJTA

Antenika

Spisak reprezentativaca