Datum odigravanja utakmice: 04.09.2002.

Grupna faza

Turska – Jugoslavija 78-110

Svetsko prvenstvo Indijanopolis 2002

Vidi profil igrača

Milan Gurović

Najbolji strelac:

16 poena

Vidi profil igrača

Vlade Divac

Najbolji skakač:

5 skokova

Vidi profil igrača

Dejan Bodiroga

Najbolji asistent:

7 asistencija

Jugoslavija – Turska 110:78

Inijanapolis, SAD, 4. septembra (Tanjug) – Reprezentacija Jugoslavije plasirala se u četvrfinale 14. svetskog prvenstva za košarkaše, pošto je večeras u Indijanapolisu savladala nacionalnu selekciju Turske sa 110:78 (21:15, 29:19, 30:21, 30:23).

Utakmica je odigrana u dvorani „Konseko Fildhaus“ pred oko 4.000 gledalaca, a sudili su Mercedes (Dominakanska Republika) i Esteves (Argentina).

Šampion Evrope opravdao je ulogu favorita u duelu sa vice-šampionom „starog kontinenta“. Rezultatska neizvesnost trajala je možda samo u prvoj četvrtini, ali i tada je bilo jasno da pobednik može biti samo jugoslovenski tim.

Iz prostog razloga što je bilo evidentno da su naši igrači u meč ušli dovoljno motivisano, što je, uz evidentnu razliku u kvalitetu, bio siguran signal da će Pešićevi izabranici igrati u četvrtfinalu.

Selektor Svetislav Pešić ni ovog puta nije odustao od načina na koji je vodio reprezentaciju u prethodnim utakmicama. Već u prvih 10 minuta na teren je uvodio devetoricu igrača.

Možda je tako želeo da tako održi visok ritam igre, ali primetno je bio da su povećavali razliku tek onda kada bi konce igre u svoje ruke preuzimao kapiten Dejan Bodiroga.

Nema sumnje da je i igra našeg tima bila agresivnija u trenucima kada su uz Bodirogu na terenu bili Divac, Vujanić i Gurović, što je Turcima dodatno otežavalo prilaz našem košu.

Naravno da nije nedostajala angažovana igra i ostalih i otud ubedljiv trijumf plave čete.

Posle duže pauze, na terenu se pojavio i Vladimir Radmanović. Istina, u samoj završnici kada je meč već bio odlučen, ali ta činjenica može nositi pozitivne vibracije pred najznačajniju utakmicu na šampionatu, kako to stalno ističu treneri.

Jer, u četvrtfinalu nema popravnog, a Jugoslavija sutra polaže baš taj ispit.

Ponove li naši košarkaši iz utakmica sa Brazilom i večeras protiv Turske, polufinale nije daleko, bez obzira ko im bude protivnik.

Rekli su …

„Danas smo napravili 22 asistencije i odlično igrali kontranapad. Tako možemo da igramo samo ako smo zdravi, ali je pitanje koliko još možemo da izdržimo, pošto imamo dosta „rovitih“ igrača. Kada igra visokim intenzitetom, borbeno i agresivno u odbrani, Jugoslavija može sama da odlučije o svojoj sudbini. Ja sam zadovoljan, čestitam igračima i nadam se da će i na sledećim utakmicama igrati kao protiv Turske“ (Svetislav Pešić, selektor jugoslovenske reprezentacije).

„Non stop smo kontrolisali tok utakmice i protivnik nije imao nikakve šanse za uspeh. Sutra je najvažniji meč na prvenstvu i ja sam ubeđen da će svi igrači maksimalno odgovorno i koncentrisano ući u meč. Protivnik za plasman je težak, ali ja očekujem da ćemo se mi dobro ! pripremiti za taj duel“ (Vlade Divac, centar jugoslovenske reprezentacije).

„Nama je ovaj meč bio veoma važan. Međutim, utakmica je bila bitna i za Jugoslovene, pa nije bilo nikakvih kalkulacija. Dobro smo počeli, ali je naš protivnik zaigrao mnogo čvršće u odbrani i nametnuo tempo igre za koji nismo imali adekvatan odgovor“ (Ajdin Ords, selektor turske reprezentacije).

http://www.arhiva.srbija.gov.rs