Datum odigravanja utakmice: 14.09.2003.

Za plasman

Srbija i Crna Gora – Grčka 64–72

Evropsko prvenstvo Švedska 2003

Vidi profil igrača

Milan Gurović

Najbolji strelac:

15 poena

Vidi profil igrača

Dejan Koturović

Najbolji skakač:

8 skokova

Vidi profil igrača

Vule Avdalović

Najbolji asistent:

5 asistencija

SCG – Grčka 64:72

Litvanci slave trijumf u finalu (FOTO: AFP)
Stokholm, ŠVEDSKA, 14. septembra 2003. (Beta) – Košarkaši Srbije i Crne Gore(SCG) završili su Evropsko prvenstvo u Švedskoj na šestom mestu, pošto su danas u Stokholmu poraženi od Grčke sa 64:72 (13:21, 12:16, 15:20, 24:15).

Najefikasniji u timu SCG bio je Milan Gurović sa 15 poena. Sledio ga je Dejan Koturović koji je imao 10, ali je sve postigao u prvoj četvrtini.

Grke je predvodio Nikolaos Hadživretas sa 21 poenom, a sledili su ga Jakovos Cakalidis i Demostenis Dikudis sa 16, odnosno 15 poena.

Bez povređenih Predraga Stojakovića i Marka Jarića, selektor Dušan Vujošević meč je počeo sa Vuletom Avdalovićem i Dušanom Vukčevićem na bekovskim pozicijama.

„Plavi“ su se bolje snašli u samom početku i stekli vođstvo od 9:2, posle čega su se Grci povratili, izjednačili, a zatim i poveli.

Srbija i Crna Gora je veći deo meča igrala sa košarkašima koji su imali manju minutažu na ovom turniru. Oni, međutim, nisu uspeli da stignu rivala, jer su grešili u napadu i naročito odbrani, gde nisu nikako uspeli da spreče ofanzivni skok protivnika i lake poene iz reketa.

Osmostruki evropski prvak na poluvreme je otišao sa minus 12 poena.

„Plavi“ su u nastavku zaigrali još slabije nego u prvom poluvremenu, a prve poene postigli su tek u petom minutu treće četvrtine i to poenima Miloša Vujanića sa penala. Grci su za isto vreme postigli sedam poena.

U sličnom tempu nastavilo se do kraja treće deonice. „Plavi“ su presingom uspeli da smanje prednost rivala na 14 poena, ali je Dijamantidis u poslednjoj sekundi postigao trojku za plus 17 – 57:40.

Jedino što su košarkaši SCG uspeli da urade do kraja meča, to je da smanje prednost na osam poena – 72:64, jer je Grčka veoma dobro kontrolisala igru i nije dozvolila preokret.

 

www.arhiva.srbija.gov.rs