Datum odigravanja utakmice: 12.09.2003.

Za plasman

Rusija – Srbija i Crna Gora 77–86

Evropsko prvenstvo Švedska 2003

Vidi profil igrača

Milan Gurović

Najbolji strelac:

24 poena

Vidi profil igrača

Predrag Drobnjak

Najbolji skakač:

9 skokova

Vidi profil igrača

Predrag Drobnjak

Najbolji asistent:

3 asistencija

Srbija i Crna Gore – Rusija 80:95

Sedertelje, ŠVEDSKA, 5. septembra (Tanjug) – U prvom meču C grupe na 33. prvenstvu Evrope za košarkaše, koje je danas počelo u Švedskoj, reprezentacija Rusije pobedila je selekciju Srbije i Crne Gore sa 95:80 (25:25, 22:20, 22:17, 26:18).

Utakmica je odigrana u dvorani „Kamija Rinken“ u Sedertelju, pred oko 3.000 gledalaca, a sudili su Italijan Lamonika i Rumun Banika.

SRBIJA I CRNA GORA: Vukčević, Sutorović 5, Bogavac, Avdalović, Stojaković 17, Ostojić 7, Jarić 5, Drobnjak 18, Aškrabić, Vujanić 14, Perović, Gurović 14.

RUSIJA Karasev 16, Eršov, Liholitov 14, Sovijev 2, Kubrakov 2, Samojlenko 7, Hrijapa 7, Pašutin 12, Monija 6, Kiriljenko 29, Domani, Savrasenko.

Reprezentacija Srbije i Crne Gore porazom je krenula u odbranu titule prvaka Evrope. U drugom poluvremenu duela sa razigranom i veoma snažnom ekipom Rusije „plavi“ su, kao retko kada delovali nemoćno i zaslužili ubedljiv poraz.

Naši reprzentativci su dobro počeli utakmicu. Startna postava bez Vujanića i Koturovića, sa Ostojićem u timu, koji je čuvao Kirilenka, uspela je da zaustavi prva četiri napada ruskog tima. Istovremeno, Gurović je bio dobar realizator, a Stojaković neuobičajeno dobrar asistent, pa je državni tim SCG brzo došao do prednosti od sedam poena.

Problemi su nastali kada je Ostojić, zbog tri brza prekršaja nad Kirilenkom, morao da izađe iz igre. Najboljeg ruskog igrača preuzeo je Drobnjak, što je znatno brži Kirilenko iskoristio i napunio naš koš. Do kraja poluvremena ruski as je stigao da ubaci 23 poena, isprovociravši pri tom naše igrače da ga čak 10 puta zaustave faulom (četiri puta Ostojić, tri Drobnjak, dva Aškrabić i jedanput Gurović). Igru Rusa u prvih 20 minuta odlikovala je izuzetna preciznost, dok su „plavi“ imali čak devet (Gurović 7) skokova više od protivnika.

Početkom drugog poluvremena „plavi“ su odustali od svoje igre. Žurba da se što pre uzvrati na pogotke protivnika delovala je pogubno po igru našeg tima. Rusi su u pravom trenutku stegli odbranu, zaustavili Stojakovića i Gurovića, koji su u drugih 20 minuta postigli samo tri koša, neutralisali saradnju naših bekova i centara, i praktično pronašli put do pobede. Dekoncentrisana i brzopleta igra u napadu prouzrokovala je i pada kvaliteta naše odbrane, što su Rusi, pre svih Liholitov, Karasev, Krijapa i Pašutin lako koristili i svome time doneli prve bodove na prvenstvu.

 

http://www.arhiva.srbija.gov.rs