Evropsko prvenstvo Litvanija 2011

Uspeh reprezentacije: 7. mesto

Pobednik Šampionata: Španija

SELEKTOR - Dušan Ivković

Ivković: Poraz koji dušu boli!

KAUNAS – Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković rekao je da je njegov tim „neobično i neočekivano“ izgubio od Grčke na Evropskom prvenstvu, posle čega je ostao bez plasmana za Olimpijadu. „Izgubili smo neobično i neočekivano.

Grci su sigurno bili bolji, ali kad kažem neobično, to znači da smo izgubili na način na koji nisam mogao da pretpostavim“, rekao je Ivković novinarima u Kaunasu. Grčka je pobedila sa 87:77, ali je u prvom poluvremenu imala čak 26 poena razlike.

„Praktično smo izgubili u prvoj četvrtini u kojoj smo primili 34 poena, što mislim da se nije desilo u duelu timova iste kategorije. Ovo je bila ključna utakmica, zato je teško razumeti tako loš početak“, objasnio je selektor.

Srbija je posle prve četvrtine, koju je izgubila sa 34:8, bila bolja u sve ostale tri, ali taj zaostatak nije uspela da nadoknadi. Ivković nema odgovor šta se desilo.

„Razgovarao sam sa igračima, pokušavao da nađem razloge,ali sad jednostavno nisam u stanju da ih pronađem. Pogotovo što smo sve tri sledeće četvrtine dobili“, dodao je Ivković.

Selektor je rekao da je najodgovorniji, ali da nema objašnjenje zašto je ekipa tako loše počela meč. „Otkako sam počeo da radim, kao mlad trener, vodio sam preko 1.000 utakmica i ovo mi se nikad nije dogodilo. A kako se osećam? Loše. Teško jeste, poraz treba da se prihvati i ne treba da se traže apsolutno nikakva opravdanja“, rekao je strateg „orlova“.

„Što se tiče lične odgovornosti, moja je najveća i meni je lako da je prihvatim. Međutim, sa svim svojim znanjem i iskustvom, nisam mogao da pretpostavim šta će se dogoditi. Ono što stoji je da su sve to mladi igrači, daleko od svog zenita. Ovo im je velika škola za budućnost“, rekao je Ivković.

Ova ekipa okupila se 2008. godine za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i provela je četiri takmičarske godine zajedno. Ivković je istakao ko je timu mnogo falio. „Nismo bili onaj isti tim koji se pripremao četiri godine. Sada se vidi koliki je hendikep odsustvo (Novice) Veličkovića, koliko je on bio prisutan, kao lider, nosilac igre, koji je spreman da povede ovaj tim“, rekao je selektor.

„Videli ste u kom sastavu smo završili utakmicu, posle pet ličnih grešaka bekova koje smo imali na raspolaganju. Nismo mogli da računamo na (Aleksandra) Rašića i (Milenka) Tepića koji se ukočio. I pored svih pehova, šampionat nije smeo da se završi ovako“, rekao je Ivković.

Srbiju čeka još meč protiv Slovenije, koji ne donosi ništa u takmičarskom smislu, a selektor je rekao da njegov tim treba da bude „dostojanstven“ u tom meču za sedmo mesto.

 

www.glas-javnosti.rs/

Grupa na prvenstvu

Reprezentacija Skor
Francuska5-0
Srbija4-1
Nemačka3-2
Izrael2-3
Italija1-4
Letonija0-5

Ukrštajuća grupa

Spanija4-1
Francuska4-1
Litvanija3-2
Srbija2-3
Nemačka1-4
Turska1-4

Utakmice na prvenstvu

Vrsta utakmice Timovi Rezultat
Grupna faza Srbija – Italija 80 - 68
Grupna faza Letonija – Srbija 77 - 92
Grupna faza Srbija – Izrael 89 - 80
Grupna faza Nemačka – Srbija 64 - 75
Grupna faza Srbija – Francuska 96 - 97
Grupna faza Srbija – Litvanija 90-100
Grupna faza Španija – Srbija 84 - 59
Grupna faza Srbija – Turska 68 - 67
Četvrtfinale Rusija – Srbija 77 - 67
Za plasman Grčka – Srbija 87 - 77
Za plasman Slovenija – Srbija 72 - 68

PRIJATELJI SAJTA

Antenika

Spisak reprezentativaca